31.3 Pariisi

null

null

null
*Rue du Dragon kadun alun koristelamppu.

null
*Pakollinen kirkkokuva. Saint Sulpice sisältä.

null
*36 Rue de Vaugigard ja pieni yksityiskohta Pariisista. Harvoja edelleen näkyvillä olevia havainnollistavia metrin mittoja. Mistä kysymys? Aikaa ennen 1791 asiat mitattiin jaloissa ja muissa oudoissa mittayksiköissä. Muutoksen jälkeen metreissä. Tavallisen kansalaisen muutostietoisuuden helpottamiseksi ”metre etalon” metrin malleja sijoitettiin ympäri Pariisia. Tämä on toinen jäljellä olevista mitä kaupungista enää löytyy. Metrin määrä lienee silti jo tullut kaikille tutuksi joten näillä ei ole muuta kuin historiallista arvoa.

null

null

null

null
*Jos haluat pongata pikkutarkkoja asioita Pariisin kaduilta niin tässäpä yksi vinkki. Kun kävelet kaupungin vanhimman kahvilan Procopen takaisella pikkukujalla Cour de Commerce, tarkkaile jälkiä katukivetyksessä. Kuvan metallit on alunperin asennettu kivetykseen Dr. Guillotinen ja saksalaisen insinöörin Tobias Schmidtin toimesta vuonna 1792. Tarkoitus oli saada juuri kehitelty laite tukevasti pystyyn testausta varten. Kun laitteen toimivuus lampailla oli todettu hyväksi, tuli se nopeasti läheisesti tutuksi hyvin monelle nyt päätään lyhyemmälle henkilölle, kuningasta myöten. Jos haluaa samalla reissulla nähdä ihan oikeasti käytössä olleen giljotiinin niin kannattaa suunnata Latinalaisten erääseen Jazz-baariin. Täältä nimittäin löytyy tälläinen.

null
*Cite metroasema.

null
*Crypte archeologique. Mielenkiintoinen aikamatka Pariisin historian alkuaikoihin Il de Citen saarella Notre Damen edustalla tai alapuolella. Tältä suunnilleen näytti Pariisi roomalaisten aikaan. Myöhemmin uutta Pariisia rakennettiin täyttämällä vanhaa. Halvempaa täyttää kuin purkaa ja tämän takia kaupungin profiili nousi aina ylemmäs ja ylemmäs.

null
*Aikaisemmin ranta sijaitsi Seinen tasolla, kuten kuvaan on museossa yritetty havainnollistaa. Kaivausten yhteydessä löytyi entisen sataman rakennelmia ja kuivunutta Seinen pohjalietettä. Löydettyjen rakennelmien perusteella päätelty että kyseessä on satama. Kuvan alku on alkuperäistä, tausta rakennettu jatkumona sellaiseksi miksi sen olisi voitu kuvitalla tuolloin olevan. Ihan hieno toteutus käytännössä.

null

null
*Cafe Procope pääsisäänkäynnin puolelta. Tähän mennessä ollaan aina pyöritty sen takana olevalla Cour de Commerce kujalla. Perustettu 1686 ja on aina sijainnut samalla paikalla. Jos aikoinaan olit tai yritit olla ”jotain”, niin tämä oli ”se” paikka missä piti näyttäytyä tai viettää aikaansa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

1 × two =