2.6 Jakarta

Jakarta. Eka päivä. Yö tuli nukuttua hyvin joten reissuväsymykset ovat kadonneet. Aamupalan jälkeen marssittiin kuumassa auringonpaisteessa tutkimaan naapurissa olevaa WTC Mangga Dua ostoskeskusta. Valtava laitos mutta lähes kaikki pikkukaupat olivat vielä kiinni ennen puoltapäivää. Shoppaukset jäivät tältä osin joten otettiin taksi alle ja suunnaksi Jakartan vanhakaupunki. Hollantilaisten 1600-luvulla perustamasta alueesta ei ollut jäljellä kuin tiettyä alue ja sekin suhteellisen huonokuntoinen. Muutamat rakennukset olivat silti kokeneet restaurointia. Kaupunki tai paremmin sanoen taannoinen linnoitusalue saivat aikoinaan nimekseen Batavia saksalaisen germaanisen heimon mukaan. Jakartaksi alue muuttui vasta paljon myöhemmin. Hassua seurailla näitä eurooppalaisten jälkiä täällä Aasiassa. Milloinkahan euro saapuu tänne tai nämä maat halutaan osaksi Euroopan Unionia? Turkin jälkeen ei väliin jää enää kovin montaa maata. Mitä hollantilaiset puolestaan tekivät täällä? Sijaintihan oli unelma sille joka halusi hallita tämän maanosan kauppaa, varsinkin mausteiden osalta. Siinäpä lienee se tärkein motiivi.

Pikaisen kiertelyn jälkeen taksi alle ja siirtyminen takaisin shoppauskulttuurin pariin. Kohteena oli ITC Mangga Duan vieressä oleva Pasar Pagi Mangga Duan ostoskeskus. Kuten nimi paljastaa niin tuo ensimmäinen on täynnä tietokoneisiin liittyviä artikkeleita, joten kiersimme sen tällä kertaa kaukaa. Olisi pitänyt kiertää tuo toinenkin. Valtava monikerroksinen pikkurättiliikkeiden sekamelska. Vastapuolelta yhdyskäytävän takaa löytyi samanlainen Mangga Dua Mall mutta myös täynnä elektroniikkaa. Tulipahan nähtyä, mutta mitään ei löytynyt meidän länsimaalaisten makuun. Ilmeisesti kumminkin kaupungin isoin ostoskeskuskompleksi joten sen takia kyllä kannattaa eksyä tänne. Eli kokemuksen, mutta ei välttämättä shoppausten takia. Hyvä reissu.

Jälleen taksi alle ja takaisin hotellille ja sen alla olevaan Mangga Dua Square ostoskeskukseen. Aluksi lähdimme merta edemmäksi kalaan mutta palasimme tyhjin käsin takaisin. Parhain paikka löytyi suoraan hotellimme alta. Löytyi jopa sunnuntaina auki oleva rahanvaihtopiste. Hieno homma, koska tällä hetkellä olemme miljonäärejä omalla kymmenluvulla..siis rupioissa. Taxi tänne oli varsin hauska kokemus. Otimme muun kuin Blue Birdin lennosta kadulta. Mittari ei mennyt pyynnöstä päälle vaan hinnaksi sovittiin 13 000. Vielä varmistuksen jälkeen että todella tuo EIKÄ 30 000 joka olisi kolminkertainen tuosta matkasta. Perille päästyä yllättäen 13 ei kelpaa vaan vaatii 30. Tähän ei suostuttu ja pitkän kiristyvämmän väännön jälkeen kuskilta meni hermot. Heitti rahat vihaisesti takaisin ja käski ulos autosta epämääräisten sanojen jälkeen. Ei ole vaikea arvata että niissä meitä pahemmin ylistettiin. Mutta periaate meillä piti. Mehän emme maksa kuin sovitun ja huijarit saavat elää omaa elämäänsä jos mahdollista. Olipahan ilmainen matka meille, joten kumpikohan huijasi kumpaa?

Loppupäivä meni alakerran Mangga Dua Square ostaria pyöriskellessä. Carrefour tavaratalosta löytyi lopulta ne tarvittavat tavarat: shortsit, hyttysmyrkyt jne. Huomenna aamulla aikainen herätys 05.00. Kone kohti Sulaweden saarta ja Manadoa lähtee 8.15. Päivä tulee taas menemään matkustaessa koska perillä vasta iltapäivällä. Kohta päästään uusien snorkkeleiden kanssa veden alle. Ei vielä kumminkaan huomenna.

null
*Allas jota olimme yöllä pimeässä luulleet uima-altaaksi osoittautuikin kala-altaaksi. Onneksi ei tullu lähdettyä yöuinnille viime yönä.

null
*Mangga Dua Square. Eli ostari alue hotellin yhteydessä. Nämä Mangga Dua nimet täällä ovat saaneet meidät hieman hämmennyksiin. Joka ostari suunnilleen saman niminen. Tämän takia ihmettelimme että ollaanko edes oikeassa hotellissa. Lienee ollaan koska kukaan ei ole heittänyt uloskaan.

null

*Hyviä ruokapaikkoja suoraan hotellin etualalla. Taas syötiin samassa paikassa kuin eilen. Hyvää oli.

null
*Naapurit WTC-Mangga Dua ostoskeskus. Iso, mutta suurin osa kiinni. Ja voi kuvitella että samaa täynnä kuin muutkin.

null
*Matkalla vanhan Jakartan / Batavian keskustaan

null
*Hauskoja palloja. Tuli väkisin mieleen että vanhoja tykinkuulia siirtomaa-ajoilta. Mutta ei taida tykit kumminkaan ihan näin isoja olla. Lienee jotain vanhoja ”jumppapalloja” mitä nykyään koottu istumapaikoiksi ympäri vanhaa toria.

null
*Jep..edellisen kuvan kuulat ei ihan mahdu näihin.

null
*Kaupungintalo vanhan keskustan keskellä

null
*Osa ajasta meni meni haastatteluissa paikallisten koulutyttöjen projekteihin. 3 minuuttia ja vastauksia tiukkoihin ”ilmeisesti” oppilaitosten tekemiin valmiisiin kysymyksiin. Tottakai tuemme kaikkia kouluprojekteja. Nämä innostuivat ilmeisesti ihan vain meidän luonnollisesta habituksesta koska ei ollut mitään kysyttävää. Tai sitten järkyttyivät…

null
*Etsipä netistä Jakartasta turisteille paikkoja käydä. Niitä ei paljoa löydy. Tämä paikka tulee lähes joka kerta vastaan.Wayang Museum. Hollantilaisten entinen 1600-luvun kirkko mutta nykyään museo. Sisällä ei tullut käytyä.

null
*Kanaalia vanhan kaupungin kupeessa. Vaikea kuvitella että tähän on ennen tultu laivoilla. Nykyään lienee aika purjehduskelvoton. Voisi kuvitella jos tuonne vahingossa tippuisi aukinaisen haavan kanssa niin seurauksena olisi varmaan miljoona erilaista ameeban sukulaista verenkierrossa + kolera kaupan päälle.

null
*Vanhoja taloja historiallisen keskustan alueella. Hieman heräsi kysymys milloin venäläiset ovat täällä vaikuttaneet? Siis kuvan kyltin teksin mukaan…tai mitä kyrillisiä kirjaimia ovatkaan.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

4 × four =