9.8 Akropolis Parthenon – Monastiraki

Ateena. Ei ainakaan tarvitse palella. Lämmöt n. +38C. Matka Köpiksen kautta meni vallan mainiosti. Voisi jatkossa olla Blue1/SAS yhtälö Eurooppaan ihan ok vaihtoehto Lufthansan sijasta. Täytyy tehdä hintavertailuja kun sen aika tulee.

Ensi vaikutelma ollut hyvä. Paikalliset ovat ystävällisiä ja auttavat aina kysyttäessä mikäli osaavat englantia. Hintataso on halpa Suomeen verrattuna. Ainakin ensikokemusten jälkeen. Taskuvarkaitakaan ei le näkynyt kun kuulemma pari päivää sitten koko kaupunki oli putsattu laittomista siirtolaisista. 6000 siirtolaisen näköistä pysäytetty ja 1600 otettu talteen.

Hintoja on selkeästi alennettu.Turisteja vähän mutta silti sopivasti. Ei ruuhkaa.

null
Aluksi metrokartta näytti oudolta mutta nopeasti siihen totuttiin. Matka kentältä Syntagman aukiolle maksoi 7€ ja kesti n. 40 min. Maksoi aikoinaan n. 8 miljardia euroa josta EU tuki 80%. Pitihän se testata koska itsekin osallistunut maksuihin.

null
Airotel Parthenon osoittautui hyväksi. Ei saatu toivottua kattoparvekehuoneistoa mutta tyytyväisiä ollaan tähänkin.

null
Heinäkuu ja keskipäivä Ateenassa. Tie kohti Parthenonin kukkulaa. Hiki virtaa ja turistit vähissä. Me päätettiin heti katsoa kiinnostavin kohde kuumuudesta +38C huolimatta. Kuumahan se oli. Ja ”liukas” kuten eräs viisas varoitteli.

null
Matkalla ylös nähtiin teattereiden äiti jossa varmaan aikanaan ollut tunnelmaa ensi-illoissa. Herodus Atticus Odeion.

null
Jylhät kalliot matkalla ylös. Nähneet varmaan aika paljon viimeisen n. 4500 vuoden aikana.

null
Sisäänkäynti Propylaian kautta. Ainoa reitti ylös. Ylhäällä kukkulalla eletään ajassa n. 400-l ekr. Ollut kuninkaiden asuinpaikkana jo n. 2000 tuhatta vuotta ennen nykyisiä rakennuksia ja Perikleen aikaista kukuistuskautta.

null
Parthenonin temppeli alkoi porttien jälkeen häämöttämään. Onneksi ei ollut enää pressuilla päällystetty. Muutama nostokurki häiritsi tunnelmaa, muttei liikaa.

null
Erekhtheion temppeli. Yksi parhaimmista säilyneistä.
null
Yksityiskohta edellisestä. Hyvin ovat säilyneet asennossa vuosien ajan

null
Kaukaa zoomattuna Zeuksen temppeli. Tarviiko enää paikan päällä käydä kun nyt jo nähty hieman kauempaa?

null
Parthenon Akropolis kukkulan päällä

null

null
Akropoliksen päädystä Ateenaan

null
Likavittos kukkula Akropolikselta kuvattuna

null
Kreikan lippu todella isänmaalle omistautuneen kohtalon paikalla. Natsien valloituksen jälkeen ”joku” ei halunnut vetää miehittäjän lippua salkoon vaan vaihtoehtoisesti hyppäsi kyseiseltä paikalta kalliota alas kohti omaa kohtaloaan lippu kainalossa. Hieno ele mutta historian merkityksessä hukkaan meni. Mutta isänmaa tarvitsee aina uhrautujia, joita voidaan muistella.

null
Emme olleet ainoat Akropoliilla. Meri siintää taustalla. Kuulemma n. 4000 vuotta sitten liplatellut Akropoliin rantoja?? Ainakin tarun mukaan ”joku” odotti poikaansa kotiin ”jostain” mutta poika oli unohtanut väärän värisen /purjeen, josta piti tunnistaa kuinka kävi. Väärä väri johti siihen että isä hyppäsi kuolemaan vaikka todellisuudessa olikin käynyt hyvin. Kannattaa olla tarkkana värien ja pikkuasioiden kanssa. Uskoako vaiko eikö kaikkiin Mytologian taruihin.
null
Lisää kallionkulmia. Yllätys oli että kuinka korkea ja hallitseva Akropolis todellisuudessa on. Enemmän ihmetystä herättää että miten kaikki rakennusmateriaali on aikanaan rahdattu ylös..tai ketkä.

null
Filapappos kukkula. Hyvä näköala Akropolille. Ainakin toisinpäin toimii

null
Athene Niken Temppeli. Hyvin säilynyt. Venetsialaiset ei 1600-luvulla onneksi osuneet tänne. Harmi vain että osuivat Parthenoniin, jossa sattui olemaan turkkilaisten ruutivarasto väärässä paikassa väärään aikaan. Onneksi jotain jäi meille jälkipolvillekin kuitenkin jäljelle..

null
Agora. Tutustumme tänne myöhemmin
null
Uutta tyyliä Plakan puolella
null
Pantanassa Panagia Church. Monastiraki. 1000-luvulta. Tulee tutummaksi myöhemmin

null
Lippu liehuu asiaan kuuluvalla paikalla Akropoliin korkeimmalla kohdalla.

null
Ihan kuin Roomassa. Tuttu näkymä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

two × four =