Malesia – YHTEENVETOA REISSUSTA

Nyt kun aikaa kulunut jo hetki kotiin pääsystä, on hyvä muutamalla sanalla tehdä pientä yhteenvetoa reissusta. Ensinnäkin aivan mahtava reissu. Mitään ongelmia tai yllätyksiä ei ollut. Alku ja loppu oli suunniteltu etukäteen. Väli meni omalla painollaan, toki jonkinlaisen suunnitelman pohjalta mutta sekin tuntui elävän aina tilanteen mukaan, hyvä näin. Parhaimmat muistot lienee jääneet Sipadanilta, Perhentialta ja Sandakanista, toki Phangaa unohtamatta. Thong Nai Pan Noin hiekkaranta on edelleen yksi hienoimmista vesileikkeihin tarkoitetuista rannoista, joten sitä rantaa muistelemme uimapatja mielessä ;). Säät suosi. Pari isompaa sadetta, muutamia pilvisiä päiviä ja paljon aurinkoisia tai osittain aurinkoisia päiviä. Nyt jo kotisuomessa satanut enemmän kuin reissulla yhteensä.

Kaikenlaista hauskaa sattui matkalla, mitä nyt jälkikäteen on hauska naureskella. Unohtuneita snorkkeleita Sipadanilla, torakantappoiltamia Sandakanissa, rakkoja, liikaa aurinkoa Perhentialla, pieniä sairauksia, kadonneita tavaroita, huonoja ostoksia jne. Sanonta ”reissussa rähjääntyy” pitää kyllä paikkansa. Asioista on turha stressata etukäteen, aina löytyy joku ratkaisu, joko hyvä tai huono. Meidän reissulla kaikki ratkaisut oli onneksi hyviä ja kaikki päättyi hyvin. Toki järjen käyttökin varmaan vaikutti asiaan.

Majoitus reissulla oli monipuolista. Mieleenpainuvimmat lienee Perhentialla Petani Chalet jossa yöt pystyi nukkumaan ovet auki suoraan merelle. Bangkokissa Suk11 Hostel oli halpa, hyvällä paikalla ja todella erikoinen hyvällä tavalla. Mieleenpainuva mesta. Boonsiri Placen sijainti Bangkokissa oli hyvä heti Khao San Roadin vieressä. Hyvä paikka sekin mutta ”tuskin” ihan luksuksen etsijälle. Siihen tarkoitukseen Marriotin Deluxe Suite tai Sipadanin Water Village Resort lienee parempia. Borneossa Kota Kinabalun Hotel Holiday ajoi asiansa enemmän kuin hyvin. Varsinkin kun se varattiin Terengganusta sokkona päivällä etukäteen soittamalla. Osoittautui hyväksi sekä puitteiltaan että sijainneiltaan. Sandakanin Nak Hotel myös halpa, ja puitteiltaan jo parempi. Toki muutama torakka kaupan päälle, mutta ei haitannut.

Reissun joka yön olisi voinut nukkua hienoissa hotelleissa mutta tällöin olisi maailmankuva jäänyt todella pieneksi ja monet hyvät kokemukset kokematta. Kannattaa rohkeasti kokeilla erilaista. Jälkikäteen on hauska muistella. Nukkumista vartenhan ne ovat. Ihan sama minkälainen murju, sillä yöllä olet kumminkin asiasta onnellisen tietämätön. Majoituksia tai lentoja olisi ollut tyhmää varailla viikkoja etukäteen. Eipä se olisi ollut mahdollistakaan, koska reittikin eli omaa elämäänsä. Joka paikasta löytyi jotain ihan vain kävelemällä tai sitten vaikka hieman etukäteen soittelemalla. AirAsian lennot pystyi varaamaan suoraan netistä ja homma toimi hyvin. Ehkä sesonkiaikana voi olla eri tilanne ja varsinkin Tiomanin kohdalta. Jos sieltä jonkun tietyn paikan haluaa paikallisten loma-aikana, niin on syytä varata etukäteen, samoin Redangilta. Halvemmat kulkunevot, kuten junat ja bussit olivat ainakin Länsi-Malesian puolella täynnä. Lippuja olisi saanut vasta 2 pv:n päähän. Ehkäpä myös lennotkin täydempiä?

Eri kohteisiin tutustuu paremmin kun vain lähtee ”jonnekin” tai ottaa taksin vain” johonkin paikkaan josta on esim. kuullut jotain. Varsinkin Bangkokissa tämä toimii. Näin näet kaupungista ehkä jotakin muutakin kuin perinteiset MBK:n ja Siamin alueet. Pahurat, Old Siam, Future Park, Thapra Mall jne. Kaikesta ei välttämättä silti löydy mitään mutta ainakin tuntemus kaupungista kasvaa.

Mitä tulee Malesian ja Thaimaan eroavaisuuksiin. Malesiassa ihmiset ovat aidon kiinnostuneita ja uteliaita. Johtunee turistien vähemmästä määrästä. Malesiassa tapasimme myös paljon tosi persoonallisia taksikuskeja, ravintoloitsijoita ym. Muistelemme lämmöllä mm taksikuskia, joka esitteli meille Sandakania ja sen ympäristöä. Hashia, Debbieä ja Bossia, jotka isännöivät Petani Beachia. Peteriä, joka 2 tunnissa esitteli Terengannua viemällä meitä paikkoihin, joita emme itse olisi koskaan löytäneet. Thaimaassa huomaa että kohteliaisuus ja kiinnostus on jo kokenut hieman inflaatiota. Liikaa turisteja, joten yksittäinen turisti ei enää herätä suurta kiinnostusta kuin rahallisessa mielessä. Malesiassa ja erityisesti Kota Bharussa, Terengganussa ja Borneossa taas päinvastoin. Vastaantulevat ihmiset tervehtivät ja hymyilivät ystävällisesti, pienet lapset saattoivat sanoa “orang puti” = valkoinen ihminen, eräs paikallinen pikkupoika Kota Bharussa jopa kuvasi meitä, että välillä näinkin päin ;). Ehkä Langkawilla tai muilla turistipaikoilla on eri asia. Toki liian sinisilmäinen ei kannata olla missään ja kannattaa ajatella järjellä. Mieleen jäi myös se että Malesia oli halvempi monessa asiassa. Yleisilme maassa oli jollakin tavoin siistimpää. Islamilainen kulttuuri näkyi katukuvassa todella vahvasti, varsinkin Malakan niemimaan puolella. Borneon puolella oli jo huomattavasti vapaampaa.

Loppuun vielä yksi hyväksihavaittu käytännön vinkki. Jos omistat esim. Nokian N95 tai jonkun muun puhelimen joka tukee weppiä. Ennen matkaa lataa suoraan puhelimeesi netistä hyviä sivuja alueilta jonne olet menossa (Esim. Wikipedia) tai aikatauluja. Voit selailla sivuja suoraan puhelimestasi missä ikinä siihen tuleekin tarve ja tuhota heti kun et enää tarvitse. Ja ei maksa mitään koska et tarvitse datayhteyksiä. Terengganussa oli helppo aamulla etsiä puhelimella illan majapaikkaa Kota Kinabalusta Wikipedian valmiiksi talletettujen nettisivujen kautta. Ei muuta kuin soitto perään ja illalla selvisi että hyvä valinta olikin.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

4 × 2 =