10.4 Amritsar

Aamupalan jälkeen yhteistyökumppani Jeet Travels ja Balquish tulivat hakemaan ja lähdettiin kohti Khalsa Collegea. Pikku hiljaa alkoi selviämään mistä oli kysymys. Intia on Intia aikatauluineen. Rehtori Dr.Dhillonille oli tullut kiireitä muualla ja tapaaminen siirtyi huomiseen. No problemos..hän oli organisoinut meille sijaisen kertoilemaan laitoksesta ja asioista. Sain jätettyä hänelle kirjalliset terveiset joten viesti varmaan meni perille ennen huomista.

Tänään tänne tuli 4 suomalaista oppilasta ja pari opettajaa heidän mukanaan. He aloittavat harjoittelunsa aamulla Pingalwara Hospitalissa joten tapaan koko porukan huomenna toisessa palaverissa. Hauska nähdä suomalaisia tai yleensä länsimaalaisia pitkästä aikaa. Yksin liikkuessa ei ole muita valkoisia näkynyt.

Khalsan tapaamisen jälkeen matkatoimiston kuski lähti opastamaan ja saattelemaan Kultaiselle temppelille eli Sikhien pyhimmälle paikalla mitä tältä planeetalta löytyy. Onneksi oli mukana koska yksin seikkaillessa olisi ollut aika homma saada itsensä perille sekä tietää mitä tekee missäkin kohtaa. Jalkojen pesua, päälaen peittämistä, sylkeminen kielletty jne. Tapoja monia mitä pitää ottaa huomioon. Temppelikierroksen jälkeen ostarille ostamaan lisää perustarvikkeita ja takaisin hotellille odottamaan milloin illalla tavataan. Kunnes tuli viesti että vasta huomenna uudestaan. Ok. Varmaan se pitää taas lähteä syömään tai jotain. Onhan tässä jo täksi päiväksi ollut ihan kiitettävästi ohjelmaa.

null
*Khalsa Collegen sisäpuistoa. Rakennus alun perin brittien 1800-luvulla rakentama. Erittäin suojeltu ja todella mahtavat puitteet kouluksi jossa koulutetaan opettajia. Tai ainakin tässä osassa missä nyt on tarkoitus vierailla. Hyvä tässä vaiheessa alkaa hiljalleen saamaan selville mistä omasta vierailusta on kysymys. Hiljaa hyvä tulee:)

null
*Vasemmalla Balguish joka on alunperin Malesian Kuala Lumpurista mutta pitävät miehensä (Jolly) kanssa Jeet Travels matkatoimistoa täällä Amritsarissa. Oikealla meille paikkoja ja toimintaa esitellyt koulun opettaja. Jeet toimii hyvin. Varasin esim. Bangalore – Chennai lennot ja yöpymisen Leela Palace nimisessä majapaikassa Bangaloressa täältä käsin. Lasku menee suoraan verkostolle eli minulle. Ei tarvitse omalla visalla alkaa työmenoja makselemaan. Hyvä näin

null
*Kuskin kanssa kujia pitkin kävellen kohti Amritsarin pääkohdetta eli tutummalla nimellä The Harmandir Sahib. Kuski vasemmalla turbaanipäinen pitkä kaveri. Miellyttävä tyyppi ja kertoili hyviä tarinoita. Tosin suurin osa meni heikon intianenglannin ymmärtämisen takia ohi.

null
*The Harmandir Sahib eli vieläkin tutummalla nimellä Golden Temple = Sikhien pyhä paikka. Aluperin rakentaminen aloitettu 1500-1600 luvulla. Rakennettu useammassa osassa. Ensimmäisen vaiheen rakennukseen oli käytetty 400 kg kultaa ja kuskin mukaan sitä on rakennuksessa täällä hetkellä 19 tonnia/tuhatta…varmaankin tarkoitti 1900 kg? Paljonhan tuota painavaa alkuainetta näyttäisi rakennuksessa olevan joten mistä tietää vaikka ensimmäinen määrä olisikin totta. Pitää tutkia netistä.

null
*Vierailijoita on päivittäin n. 100 000. Tänään oli vielä jokin juhlapyhä joten oli aika ruuhkaista. Paikka tuli länsimaisille kuuluisaksi vuonna 1984 kun Indira Gandhi määräsi Intian armeijan tuhomaan paikallisen Sikhipäällikön joukkoineen operaatiossa Operation Blue Star. Temppeliin ja ympäristöön majoittuneet vastarinnan tekijät saivat lopulta surmansa. Yhteensä erilaisia uhreja tuli n. 500 sekä alue kärsi paljon aineellista tuhoa. Itse Indira Gandhi puolestaan sai surmansa n. puolen vuoden kuluttua tapahtuneesta oman henkivartijakaartin jäsenen toimesta, joka sattui olemaan Sikhi. Yhteensattumaa?

null
*Kulta ja marmori rinnakkain auringonvalossa. Kumpi kirkkaampaa?

null
*Kyllä…ihan aitoa kultaa on kaikki siltä näyttävä kiiltävä materiaali. Hieno erkkerilaajennus mallikuva toteutettavaksi jollekin nyt kotitaloaan rakentavalle…

null
*Kamera kuskille / oppaalle käteen ja itse kuvauskohteeksi. Ihan merirosvon näköinen ja iso pää peittää tärkeimmän nähtävyyden. Jotain tuli taivaalta tuijoteltua mutta ei enää muista mitä..huiville tuli taas käyttöä koska päälaki piti peittää. Oiskohan pitänyt peittää koko pää…

null
*Valkoista tuo marmori auringonvalossa. Etualalla miesten uimapaikka pyhässä vedessä. Naiset sai tehdä vastaavan dippauksen mutta läpinäkymättömän suojarakennuksen sisällä. Tuntuu että jos jokin on täällä hiemankin vanhempaa niin se on heti pyhää ja sillä on jokin parantava vaikutus. Toki onhan tämä niitä yksi vanhimpia kulttuureita joten ehkä nämä tietää enemmän jotain sellaista mistä meillä ei VIELÄ ole tietoa

null
*Vielä yksi yleiskuva. Yhtään turistia ei tullut vastaan joten taisin olla ainoa tällä hetkellä kameran kanssa. Toki varmistin että saa kuvailla.

null
*Hetken aikaa ihmettelin että minne opas alkoi johdattamaan. Temppelihän tarjoaa lahjoitusvaroilla ilmaista ruokaa kävijöille joten jossainhan nekin täällä valmistetaan. Eli seuraavaksi pääsinkin tutustumaan ns. keittiön puolelle. Kone tekee vauhdilla Chapati leipiä. Tekniikka hieman helpoittaa

null
*Ja vielä yksi jotta saadaan tämäkin blogi tukkoon liiallisella kuvilla

null
*Toki valmiiden vastaanottamisessa tarvitaan edelleen käsityötä

null
*Ilmeisesti riisin keittoalue tms.

null
*Ja näissä isoissa padoissa vissiin valmistuu sitten itse lämpimät curryt jne.

null
*Joita ihmiset sitten ilmaiseksi nauttivat. Ihan hyvännäköisiä annoksia olivat. Olipahan hyvin organisoitu ruokatehdas. Jostain matkan varrella keittiöstä opas kaivoin jotain vihreää mössöä käsiinsä ja kysyi haluatko maistaa. Pakkohan se oli. Yritin sillä hetkellä olla miettimättä missä kaikkialla sen ja omat kädet olivat käyneet. Desifiointipulloa ei ollut aikaa kaivaa. Ruskeaa taikinamaista mönjää joka koostui vehnästä, sokerista ja gheestä. Mautonta mutta tulipahan testattua.

null
*Tältä näyttää turbaani johon käytetty 180 metriä kangasta. Varmaan jokin pelastumisen mittakaava. Joka pikkuasialla tuntuu tällä olevan jokin merkitys.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

four × 3 =