2.-3.6 Prambanan – Merati – Borobudur ->Labuan Bajo

Eilen varattu kuski tuli hotellille hakemaan klo 11.00 aikaan. Aluksi vaihtamaan rahaa ja hakemaan vettä. Kurssi suosii nyt meitä. Viime vuonna 1000 eurolla sai n. 12 000 000 rupiaa, nyt samalla summalla saa vastaavasti yli 15 500 000 paikallista valuuttaa. 2,5 miljoonalla enemmän saa täällä jo kummasti aikaan.

Kulttuuripitoinen reissumme pääsi alkamaan. Aluksi n. 800 jkr. rakennetulle Hindu-temppelille nimeltään Prambanan Temple. Erittäin vaikuttava paikka. Reilun tunnin kiertelyn ja kuvailun jälkeen matka jatkui kohti Merapi-tulivuorta. Yksi maailman aktiivisimmista. Kuulemma 1600-luvun jälkeen purkautunut yli 60 kertaa. Nykyään purkautumistahti ollut n. 4 vuoden välein. Viimeksi 2010 ja sitä ennen 2006. Eli onko tänä vuonna odotettavissa jotain?

Joka tapauksessa nyt oli hiljaista. Savua tuprusi vain hieman huipulta. Viime vuoden lopulla oli kylläkin tuprutellut hieman enemmänkin. Kuski saapui määränpäähänsä ja jäi odottelemaan meitä tunnin ajaksi kun lähdimme jeepin kyydissä kiertelemään viime purkauksen tuhoalueille. Kyyti oli pomppuista ja ympäristö muistutti paikoin suomalaista sorakuoppaa ja kuun kamaraa (oletettavasti, kun ei ole tullut käytyä paikan päällä katsomassa). Maisema oli kieltämättä sen näköistä että isot voimat ovat täällä taannoin vyöryneet ja tavaraa on tullut alas valtavat määrät, tuhoten mm. yhden kylän kokonaan.

Tulivuori sai jäädä taakse ja matka jatkui kohti ”yllättäen” myös 800 jkr rakennetulle Borobudur buddhalaiselle temppelille. Erikoista että suhteellisen lähellä toisistaan sijaitsee kaksi samaan aikaan rakennettua eri uskonnoille kuuluvaa isoa temppeliä. Boroburin erikoisuus on se, että se on rakennettu n. 2 miljoonasta tarkkaan hakatusta kivenpalasesta. Rakennuksessa ei ole käytetty lainkaan mitään sidosaineita. Jokainen pala on sen verran tarkka että menevät saumattomasti yhteen toistensa kanssa ja näin muodostavat valtavan saumattoman kokonaisuuden. Tarkkaa työtä.

Kannattaa muuten ostaa näille kahdelle temppelille ns. yhteislippu. Tällöin kummatkin tulee maksamaan kahdelta yhteensä 690 000 rupiaa. Hyvä hinta verrattuna siihen mitä joudut maksamaan kahdelta jos kumpaankiin ostat pääsyn erikseen.

Oli mukava mutta rankka päivä. Yogyakarta on nyt kumminkin tätä kirjoittaessa osaltamme jo taakse jäänyttä elämää. Tämä tiistai 3.6 päivä on mennyt lähinnä siirtymiseen paikasta toiseen. Yogyakarta – Bali – Labuan Bajo. Balilla piti vaihtaa konetta, joten päivä ollut hyvin lentokenttätäyteinen. Nyt olemme jo uudessa paikassa Labuan Bajossa joka sijaitseen n. 1,5 tunnin lennon päässä Balilta suoraan itään. Miksi täällä? Ei olla aikaisemmin käyty ja tämä on ”portti” Komodon alueelle, joka on tunnettu varaaneistaan ja erittäin kirkkaista vesistään. Me lähdemme nyt saarille viikoksi ottamaan aurinkoa, uimaan, snorklailemaan ja tekemään kaikkea kivaa mitä lomalla pitääkin tehdä. Palataan blogin kautta asiaan uudestaan reilun viikon päästä.

null
*Prambanan Temple

null
null
null
null
null
null
*Tulivuori Merati ja “ilmeisesti” pieni savunpölläytys huipulla. Me noustiin vain alarinteille. Huipullekin ilmeisesti pääsisi mutta tämä vaatisi ihan kunnon retken ja vieläpä jalkapatikalla. Tämä tosin ei taida olla mahdollista tällä hetkellä tulivuoren aktiivisuuden takia.

null
*Maisemia edellisen 2010 purkauksen jäljiltä.
null
*Taannoin rakennettu suojabunkkeri kyläläisille mahdollisia purkauksia varten. Valitettavasti toimi vain muutaman tänne pakoon ehtineen hautana. Vaikka ehtivät, niin kuolivat joko kuumuuteen tai hapenpuutteeseen päällä olevan maamassan takia. Kuvassa näkyy kerrostuma jonka alta bunkkeri jälkikäteen kaivettiin esille.

null
*Ihan kuin suomalaisella sorakuopalla mutta tässä tapauksessa ei silti…

null
*Ennen ollut aika hätä ja jylinä tällä paikalla, nyt me turistit kaahaillaan jeepeillä samoja paikkoja ihmetellessä. Onhan tämä meille suomalaisille hieman outo ympäristö. Varmaan meidän mäntymetsät on vastaavalla tavalla ihmeellisiä muille esim. täältä suunnalta tuleville.

null

null
*Tulivuoren rinteet on täynnä kaikenlaisia viljelyksiä mm. riisi. Tämän takia ihmiset eivät raaski muuttaa muualle, koska parhaimmat viljelysalueet sijaitsevat juuri näillä riskialtiimmilla paikoilla.

null
* Borobudur. Juuri oikea ajoitus. 15 min myöhässä niin auringonlaskukuvat olisivat jääneet ottamatta. Nyt saatiin edes jotain vaikka parempiakin olisi varmaan ollut tarjolla

null
null
null
*Lähikuva yhden ”stupan” sisältä. Jokainen sisältää erilaisen buddhapatsaan joka on selin päin kohti keskikohtaa. Aika monen stupan sisältä löytyi päätön buddha. Tästä löytyi päällinen

null
null
null
null

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

15 − 9 =