5.3 Agra – Taj Mahal

Pitkä päivä tulossa eli paljon autossa istumista tiedossa tänään. Ei haittaa koska päämääränä on yksi maailman ihmeistä, Taj Mahal. Delhin aamuruuhkien jälkeen pääsimme lopulta Yamuna Expresswaylle Delhin eteläisessä Noidan kaupunginosassa. 6 kaistainen autoista tyhjä tie tarjosi mahdollisuuden varsin puuduttavaan matkustamiseen. Toistuvat tullimaksut ilmeisesti pitävät huolen että paikalliset eivät pahemmin käytä tietä vaan lähinnä Agraan menevät turistit. Parisataa kilometriä meni ihan sukkelaan kunnes päästiin taas kaupunki alueelle. Keskinopeus tipahti saman tien. Mutta kaikkinensa yhteen suuntaan meni n. 4 tuntia. Ihan siedettävää.

Auto parkkiin ja oppaan johdolla porukalla lippujen ostoon 750rp. Itse palatsialueelle on tiukat turvatarkastukset ja määräykset. Laukkuja ei saa olla mukana paitsi kameralaukku tms. Selkäreppujen kanssa ei kannata edes yrittää. Jopa ylimääräiset makeiset otettiin laukusta pois läpivalaisun jälkeen! Yllätys oli että meille oli organisoitu opas. Kuului vissiin maksettuun pakettiin. Ainoa hyöty oli se että päästiin jonon ohi suoraan Taj Mahalin sisälle, muuten sen juttuja ei oikein jaksanut kuunnella. Ihan kuin olisi ollut Wikipedia livenä. Samat tiedot olivat jo ennestään tiedossa joten opas vei lähinnä kallista aikaa sen sijaan että olisimme voineet mennä vapaasti. Mukana roikkuva valokuvaaja otti porukasta pakollisia kuvia toiveena saada sitten myytyä niitä meille jälkikäteen. Ok.. ihan hyvä kuva oli itsestä joten pakko oli ostaa yksi 100rp=1,3€. Muutama muukin taisi ostaa kuvia itsestään pitämässä Taj Mahalin huippua sormissaan. Perinteinen kuvakulma.

Mahtavahan tämä paikka on ja kaiken pienen vaivan arvoinen. Kuulemma hienoimmillaan olisi heti aamulla avautuessaan klo 06.00 kun aurinko nousee ja turisteja ei ole paljoa. Tai auringon laskun aikaan. Tätä varten pitäisi puolestaan yöpyä jossain Agran alueella. Hyvistä majapaikoista ei ainakaan ole pulaa jos tämmöisen vaihtoehdon valitsee.

Lyhyt historiakertaus. Vuonna 1632 Yamuna joen varrelle rakentamaan aloitetun Taj Mahalin valmistumiseen meni reilu 22 vuotta ja nykyrahaa vajaa miljardi. Rakentamisessa on käytetty lähes kolmeakymmentä erilaista kivilaatua joista suurin osa on erittäin arvokkaita eri puolilta Aasiaa ja Lähi-Itää tuotuja erikoiskiviä. Näkyvin materiaali on arvatenkin valkoinen marmori. Kaikissa hienoissa koristeluissa ja kuvioissa on käytetty mm. jadea, safiireja, jaspista jne. Kuvioinnit eivät todellakaan ole mitään ”Made In China” helpolla tehtyjä kopioita vaan todella pikkutarkkoja ja taidokkaita upotuksia ja leikkauksia. Osa kivistä alkaa hohtamaan omaa väriä kun siihen osoittaa ulkopuolista valoa. Vau!

Mikä olikaan rakennuksen tarkoitus? Muistomerkki ja leposija hallitsijan parhaimmalle vaimolle Persialaiselle Mumtaz Mahalinille joka kuoli vuonna 1631 vain 37 vuotiaana. Loput vaimot on haudattu alueen ulkopuolisiin rakennelmiin. Paras sai parhaimman paikan vaikka olikin neljäs vaimo kaikista seitsemästä. On mahtanut olla aikamoinen vaimoke kun on näin miehensä saanut lumoihinsa. Kuten niin usein tähän aikaan, lopulta oma poika tuli ja syrjäytti isän. Vuonna 1666 Timur dynastian mahtihallitsija Shah Jahan menehtyi Agran linnoituksen vankilassa. Viimeinen lepopaikka löytyi kumminkin suosikkivaimon vierestä, Taj Mahalin kuvun alta. Yhdessä oli jälleen hyvä olla pitkän tauon jälkeen. Nykyään tämän tarinan lopputulosta käy vuosittain katsomassa n. 3 miljoonaa ihmistä.

Delhissä takaisin illalla 19.00 aikaan. Pikaisesti porukalla syömään ja äkkiä yksin läpi käymään aikaisemmin mainittu ostoskeskus Ambience Mall. Kuten arvelinkin, niin pettymys oli suuri. Toisaalta ei, koska odotuksetkaan eivät olleet isoja. Tuhlasin loput rupiat sitten turhuuksiin lentokentällä. Turha niitä enää on kantaa Suomeen koska nyt voisi olla pitkän tauon paikka Intian käyntien suhteen. Jonakin päivänä sitten ihan turistina Annen kanssa.

null
*Yamuna Expressway. Valmistunut vasta muutamia vuosia sitten välille Delhi – Agra. Rahaa palanut rakentamiseen reilusti yli miljardi. Tullut kalliimmaksi kuin Taj Mahal.
null
*Sähköbussi kuljettaa loppuosuuden palatsille. Alue yritetään pitää ns. saasteettomana jotta valkoiset marmorit eivät likaantuisi. Lienee mahdoton haave Intiassa.


*Rakentamisessa käytetty punainen hiekkakivi antaa rakennuksille oman erikoisen värinsä

null

null
*Pääportti Darwaza.

null
*Korukiville tehtyjä kiviupotuskuvioita. Näitä riittää täällä

null
*Itse pääkohdekin alkaa hiljalleen näkymään pääportin sisäänkäynnin läpi. Toki ensimmäiset vilaukset rakennuksesta näkee jo matkalla tänne mutta huomattavasti kauempaa.

null

null

null

null
*Pojilla hauskaa. Opas ei jaksa kiinnostaa mutta ei kehdattu sitä yksinkään jättää joten kuljettiin sitten suosiolla mukana.

null

null

null
*Riippuen auringonvalon suunnasta marmorin väri vaihtuu ja elää koko ajan
null

null

null

null

null
null
*Yamuna joen vastapuolelle piti rakentaa samanlainen muistomerkki mutta mustasta kivestä. Pohja ehti valmistua ennen kuin rahat ja rakentaminen loppui. Olisi varmaan valmistuttua ollut erikoinen näky. Musta ja valkoinen Taj Mahal vastakkaisilla puolilla jokea.

null
*Suunta kohti Agran linnoitusta, eli hallitsijoiden asumusta.

null
*Yksi torneista oli puhdistettu ja ilman telineitä. Lopuissa puhdistus oli vielä meneillään. Ongelmana tosiaan valkoisen marmorin likaantuminen jota täällä lienee mahdoton estää.

null
*Agran linnoitus.

null

null
null

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

five × three =