8.8 – Hagia Sofia – Basilica Cistern – Grand Bazaar

Olipahan taas päivä. Nyt illalla hyvä maata sängyssä ja toivutella raajoja. Kilometreissä ei ollut vallan pitkä reissu mutta tunneissa laskettuna oli. Onneksi sentään aurinko paistoi ja celsius-asteita riitti.

Aamuhan alkoi tottakai aamiaisella. Tosin tässä majapaikassa aamiaispaikka oli n. 5 minuutin kävelymatkan päässä päärakennuksessa. Sekin meni hieman eksyillessä. Eli tämä meidän ”koti” sijaitsee eri paikassa kuin itse hotelli. Hyvä aamiainen takasi sen, että jaksoimme suunnata suunnitellulle kulttuurikierrokselle. Aluksi vaihtamaan rahaa ja sitten suunnaksi parin metrin päässä oleva Hagia Sofia. Yllätys olikin että kaikki paikat, mukaanlukien tämä, olivat kiinni. Aukeavat vasta klo 13.00. Ei muuta kuin odottamaan limskan kanssa johonkin aurinkoiselle terassille. Lopulta kello löi odotetusti ja ovet aukenivat Hagia Sofiaan. Olihan se aika vaikuttava. Aika monta eri kirkkoa eri kulttuureista on tähän päivään mennessä tullut nähtyä, mutta tämä oli kyllä totaalisesti erilainen verrattuna muihin. Eipä ole ennen ollut kahta uskontoa samojen seinien sisällä, ensin kristillinen kirkko ja myöhemmin muutettu islamilaiseksi moskeijaksi. Seuraavaksi maan alle vesisäiliöön hetkeksi viilentymään. Erittäin mukavat vesisäiliöt keskellä Istanbulia. Olihan nämä kelvanneet Bond-elokuvien kuvauspaikoiksi, joten miksi eivät kelpaisii meillekin.
Ja sitten….kohti yhtä tämän reissun tärkeintä kohdetta eli Grand Bazaaria. Taskut täynnä rahaa valmiina shoppaamaan kaikkea ihmeellistä ja ihmeetöntä. Mitä ihmettä? Kaikki paikat suljettuna ja Bazaari kiinni. Positiivista asiassa on, että rahat säästyi mutta tämä ei paljoa helpota. Paikallisilla päättyi JUURI tänään Ramadan ja nyt alkoi 3 päivän Sugar Festival, joka on islaminuskoisten kansallinen juhla-aika, jolloin herkutellaan ja juhlitaan. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kaikki Bazaarit ovat juhlan takia kiinni. Samalla kaupunki rysähti täyteen juhlivia Allahin palvojia, joten hyvästit eilen kehutulle rauhalle ja lyhyille jonoille. Olipahan tuuri. Juuri kun tänne tullaan ja varsinkin näiden Bazaarien takia, niin kaikki ovat kiinni Ramadanin päättymisen takia. Aukeavat kylläkin maanantaina, mutta mehän tullaan takaisin Suomeen sunnuntaina, joten tämä ei paljoa lohduta. Tässä hyvä pakottava syy palata Istanbuliin uudestaan joku toinen kerta. Suoraan sanoen pakko.

Ei itketä asian tiimoilta. Kaupat kaduilla ovat auki ja korvaavat hieman tuskaamme. Ja ainakin tähänastisen perusteella kauppiaat ovat todella mukavia, eikä mitään tyrkytystä tai pakko-ostoa ole ilmassa, kivoja heppuja. Ensi yö voi olla aika villi, koska paikalliset pääsevät paaston jälkeen syömään ja juomaan vapaasti, siis ne jotka oikeasti elävät oppien mukaan. Kaikki eivät tunnu seuraavan koraanin säännöstöjä ihan niin kirjaimellisesti mitä voisi kuvitella. Mukava silti osua paikalle yhteen tämän uskonnon tärkeimmistä juhlahetkistä. Heille nautinto ja meille kiinni olevat Bazaarit. Aaarrgghh!

Hieno päivä. Upea sää ja ystävällisiä ihmisiä tähän mennessä. Mielikuva Istanbulista oli kyllä hieman erilainen tänne saapuessa, mutta muuttunut nopeasti todella positiiviseksi. ”Pari” kuvaa todisteeksi tarinoineen päivästä.

null
*Lokitkin seurailivat kateellisina meidän aamiastouhuja

null
*Kun katsoo hotellin arviointeja Tripadvisorista niin jostain syystä joka toinen on ottanut valokuvia aamiashuoneen nukeista. En tiedä miksi mutta pakkohan se oli meidänkin.

null
*Näkymiä aamiaselta Aasian puolella

null
null
*Maisemia hotellin lähikaduilta

null
*Million Stone. Eli piste 0, josta mitattiin etäisyydet kaikkialle muualle Bysantin valtakunnassa. Hieman kuin Erottaja nykyään Helsingissä.

null
*Raunioita Hagia Sofian edessä. Aluetta jolla vanha pääsisäänkäynti on joskus sijainnut. Itse kirkkohan on jopa palanut useampaan kertaan ensimmäisten puurakenteiden aikana. Maanjäristykset taisivat olla pääkupolin romahtamisen syynä seuraavat pari kertaa. Eli hyvin on säilynyt pystyssä, mutta kovia on kokenut. Nämäkin rauniot saivat tutkijoiden huomion vasta 1935. Nyt rahat lienee loppuneet, koska koko alue oli kiinni ja aidoilla ympäröity.

null
*Seven Hills – Eilinen hyvä ruokaravintola

null
*Matkalla Hagia Sofiaan…

null
*Aika vaatimaton pääsisäänkäynti
null
null
null
null
null
null
null
null
null

null
*Basilica Cistern – eli maanalaiset vesisäiliöt roomalaisten ajalta keskellä Istanbulia. Todella upea paikka. Täytyy katsoa eräs vanha Bond-elokuva uudestaan kotiin päästyä. Olikohan se ”From Russia With Love” missä Roger Moore juoksenteli ”rautahammasta” pakoon.
null
null
null

null
*Grand Bazaar. Miksi juuri nyt piti olla kiinni? Sitä ihmettelemme edelleen…

null
*Olisi vissiin hyvä Hamami eli kylpylä jos kysyisi Varun Sharmalta tai hänen idoliltaan Michael Palinilta. TeeVeen kautta kumpikin sai aikamoisen murjonnan tässä paikassa.

null
*Constantin’s Column. Erikoinen keskellä kylää. Pistetty pystyyn 330 jkr. Hieman kulunut vuosien saatossa.

null
*Ei pahempi sisustus paikallisessa Kebab-paikassa. Oli hemmetin hyvä Döner-Chicken annos.

null
*Sultan Mahmut II:sen hautapaikka. Ei toki kuvassa vaan hieman mahtipontisempi rakennus taustalla. Hautaustyyli täällä ollut hieman erikoisempi mutta meille kuvauksellisempi
null
*Paikallisia aidan pätkiä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

four + fifteen =