9.8 – Topkapi

Tänään nukuttiin pitkään, joten aamiainen jäi väliin. Ei kyllä ollut nälkäkään, sillä edellisen illan myöhäiset nam-nam kebabit täyttivät vatsaa vielä aamullakin. Pitävätköhän hotellilla kirjaa siitä ketkä käyvät aamiaisella, koska ihmetykseksemme oven taakse ilmestyi rouva herkkutarjottimen kanssa heti aamiaisajan loputtua. Kiva ylläri. Tänään ohjelmassa oli Topkapi palatsi ja täytyy myöntää että täytti kyllä odotukset. Jonottamaan jouduimme useaan otteeeen ja kiitimme mielessämme ettei turisteja nyt ole niin paljon, sillä jonottaminen ei näköjään ole meidän mielipuuhaa. Eilinen ruuhkapiikki kaupungin vallanneista arabeista on onneksi taittunut takaisin ekapäivän leppoisuuteen. Vedimme makoisat kebabit kivalla katto- terassi ravintolalla, jossa Tarkanin uusimmat soi ja raikui. Näkymät olivat jälleen kivat ja palvelu pelasi. Istanbulissa kun ollaan, ei voi jättää väliin Seesha-istuntoa. Mansikan-makuinen vesipiippu jälkiruuaksi leppoisasti sohvilla lötkötellen kruunasi ruokailun jälkeisen hyvänolon. Liekkö autuaaalisen olotilan jälkimaininkeja, mutta matkalla hotellille shoppaushanat aukesivat ja saimme pussikaupalla kaikennäköistä pientä kivaa kotiinviemiseksi. Toki aamulla oli jo haettu parit pöksyt joita oli jo edellisenä iltana tingattu valmiiksi. Tavattiin siinä matkalla sitten se perinteinen tuputtajamyyjäkin jonka sydän murtui kappaleiksi kun emme hänen lamppujansa ostaneet.
null
*Topkapiin kipan kapin pääportin kautta

<null
*Sormi liipasimella. Innostui poseeraamaan kunnolla huomattuaan olevansa valokuvauskohde
null

*Sisäänpääsy itse palatsin alueelle.

null

null
*Yleiskuva alueesta
null
*Sinertävää mosaiikkia ja suihkulähteitä riittää.

null

null

null
*Maisemia aarrekammion takana olevalta Sulttaanin vilvoitteluterassilta. Hyvä nauttia maisemista aarteiden ihailun lomassa. Varsin mukavia esineitä olikin pistetty esille. Paras esimerkki lienee Spoonmaker’s Diamond. Vaatimaton 86 karaatin timanttimöhkäle.

null
*Maiden’s Tower. Torniin liittyy hieno tarina mutta kuten arvata saattaa niin tarinat ovat vain tarinoita. Karumpi ja tylsä todellisuus on että kyseinen rakennus on hoitanut majakan virkaa. Kaunis toki sellainen.

null
*Baghdad Pavilion. Rakennettu 1639 voittoisan Baghdadin sotaretken kunniaksi.

null
Sofa Pavilion. Eroaa muista puurakenteiden vuoksi. Näkyy yläkuvan vasemmassa reunassa.

null
*Yerevan Pavilion ulkopuolelta. Rakennettu puolestaan 1600-luvun voittoisan Armenian suuntaan tehdyn sotaretken kunniaksi.

null
null
*Iftar Pergola ja sen kultapäällystetty huippu. Ei voisi olla parempaa aurinkosuojaa hyvien maisemien kera. Hyvä seurailla mitä rahvaalle kuuluu kaupungin suunnalla.

null
*Circumcision Chamber ja yksityiskohta sen koristeellisesta ulkoseinästä. Rakennettu 1500-luvulla

null
*Näkymä kullatulta Iftar Pergolalta kaupungin suuntaan. Ei paha.

null
*Domed Chamber ja sisäänpääsy. Tilalla hieman vastaava rooli kuin nykyäänkin hallituksen viikko- tms. tapaamisissa. Paikka mihin valtaapitävät kokoontuivat määräajoin katsomaan miten menee ja mitä tehdään.

null
*The courtyard of the Black Eunuchs – Eli vartiomiesten, jotka valvoivat elämänmenoa Haaremissa. Kuri oli kova ja tarkka. Ulkopuolisen väärästä silmänkatseesta väärän jalkavaimon suuntaan saattoi seurauksena olla pidempikin vankilareissu. Eli harhailevat silmät kannatti täällä pitää kurissa. Silmäniloa ilmeisesti riitti, koska tänne ”ryöstettiin” valloitetuilta alueilta ne kauneimmat yksillöt hyvinkin nuorina. Nuorina lähinnä siksi, että tästä oli hyvä lähteä kasvattamaan ja muokkaamaan mahdollista hovikelpoista yksilöä.

null

null

null
The Courtyard of the Wives and Concubines – Etualan asunnoissa asuivat tärkeimmät vaimot palvelijoineen ja muut peremmällä. Tradition mukaan hallitsijalla sai olla 4 suosikkivaimoa mutta lukuisa määrä jalkavaimoja.

null
*Hallitsijan äidin huone Haaremissa. Hlö joka pyöritti koko systeemiä ja oli tärkein arvoasteikossa. Niinhän ne äidit yleensä. Tavallisella Haaremin jalkavaimolla oli mahdollisuus suhteellisen hyvään uraputkeen. Mikäli pääsi hallitsijan ”suosikiksi” ja onnistui synnyttämään jatkavan jälkeläisen, oli seurauksena mahdollinen nousu Haaremin johtoasemaan. Haaremin elämäntavasta johtuen ei ole varsinainen yllätys, että hyvin monen Sulttaanin äiti oli alunperin muualta tuotu jalkavaimo.
null

null

null
*The Four Season of Istanbul. Entinen vankila pistetty uuteen uskoon. Hyvä sijainti mutta yhtä hyviä ja halvempia löytyy ympäristöstä yllin kyllin. Esim. missä kattoterassi?

null

null

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

nineteen − 9 =