8.1.2023 Tokio

Tänä päivänä olisi pitänyt olla onnellisena kotona, mutta lentojen muutosten takia olimmekin Tokiossa. Miksi murehtia asiaa, käytetään tilaisuus hyväksemme.

Bangkokissa tuli mieleen, että mikä voisi olla paras tapa tutustua tähän pikkukylään. Taannoin Egyptissä varasimme oppaan Kairoon, joka mahdollisti kaupungin nähtävyyksien tehokkaan tutkimisen. Matkatoimisto varasi meille lennot Hurghada – Kairo – Hurghada, opas oli kentällä auton kanssa odottamassa ja näin ollen olimme valmiina tehokasta kierrosta varten. Sama voisi toimia myös Tokiossa. Tätä varten etsimme netistä hyvän tokiolaisen yrityksen, joka mahdollistaisi samanlaisen toimintatavan. Tarkoituksenahan oli saada kaikki irti Tokiosta yhdessä päivässä. Kaikki meni varauksen kanssa hienosti, kunnes kulttuurien yhteentörmäys sekoitti pakan. Onnistuimme varaamaan kuskin kentälle päivälle 8.1. Oli sovittu, että he ilmoittavat ennen tuloamme tarkemmat tiedot jne. Mitään ei kuulunut, vaikka olimme jo astumassa BKK- Tokio koneeseen la illalla klo 22.55. Nopeasti kyselyä mikä tilanne, johon saimme vastauksen, että kuski on valmiina 1.8. 😊 Taisi mennä päivämäärät hieman ristiin. Ei tullut varausta tehtäessä mieleen, että maailmalla päivämäärät ilmoitetaan hieman eri tavalla mihin olemme tottuneet. Näin ollen juuri ennen koneeseen menoa saimme tiedon, että kukaan ei ole meitä vastassa. Oppipahan tästä taas uutta, eli jatkossa kannattaa nämä päivämäärät varmistaa kirjoittamalla kuukausi, ei numerolla. Näin varmistuu, että puhutaan samasta ajasta.

Kone saapui aamuiseen pimeään Tokioon ja me olimme hieman epätietoisia, miten päivä kannattaisi tehokkaimmin viettää. Yli 16 tunnin istuminen kentällä ei ollut se vaihtoehto, vaan päätimme lähteä tutustumaan kaupunkiin ihan omatoimisesti. Tämä olikin hyvä päätös. 6 tunnin kierros oppaan kanssa olisi maksanut n. 350 € joten tiedossa oli pelkkää rahansäästöä. Matkalaukut matkasivat suoraan Suomeen, joten mukana oli pelkät käsimatkatavarat. Itse maahan pääsy oli jo itsessään mielenkiintoinen prosessi. Onneksi opastus kentällä oli järjettömän hyvää. Ennen kuin pääsimme virallisesti itse Japanin puolelle, piti täyttää monen monta erilaista lippua ja lappua. Vaikka Japani oli juuri avannut ovensa turisteille koronan jälkeen, vaadittiin silti kaikki koronatodistukset. Tässä vaiheessa meinasi tulla stoppi, itsellä oli mukana koronatodistus, jossa oli merkattu rokotusten määräksi 2/2. Ei kelvannut, mutta onneksi kännykän valokuvista löytyi kuva uusimmasta rokotetodistuksesta, jossa oli vaaditut luvut 3/3. Onneksi kaikki olivat samaa Modernaa, joten näitä ei tarvinnut erikseen alkaa todistelemaan. Erikoista, että jos rokotteet olisivat olleet eri, niin olivat vaatineet todisteen näistä erikseen. Joka tapauksessa pääsimme loppujen lopuksi maahan. Ei ollut loppujen lopuksi paha rasti, mutta nukkumattoman yön jälkeen kaikki tuntui silti hieman haasteelliselta. Aamu alkoi hiljalleen sarastamaan ja lämpötila oli nollassa. Onneksi tuli etukäteen selvitettyä, että tänne ei ehkä kannata Thaimaan vaatevarustuksella tulla. Päivärepuissa oli mukana lämpimämpää päälle pantavaa. Hyvin varustauduttu😊

Aamun ensimmäiset tunnit menivät Hanedan lentokentän kahvilassa ihmetellessä ja Google Mapsia tutkiessamme. Kahvi ja Curry-aamiainen antoivat sen verran virtaa koneistoon, että lopulta pääsimme jatkamaan matkaa. Käsimatkatavarat lentokentän säilytyslokeroon odottamaan kaupungista palaamista ja suunta kohti keskustaa. Tosin hyvä kysymys oli, että mikä on keskusta koska kaupunki on hieman suurempi kuin totuttu Helsinki. Juna Tokyo Monorail kuljetti meidät yhdellä vaihdolla suoraan sinne, minne pitikin, eli maailman vilkkaimmalle risteykselle Shibuyan risteykselle. Tämä lienee se paras paikka aloittaa tutustuminen tähän maailmaan. Itse risteys tosin ei ollut tällä kertaa hirveän vilkas, osasyynä varmaan ajankohta sunnuntai ja aikainen aamu klo. 10.00. Risteyksen reunalla oleva Hachiko-patsas tuntui olevan aika suosittu. Vaikea oli saada valokuvaa ilman että joku olisi ollut kuvassa mukana. Onneksi Anne onnistui sellaisen saamaan. Tuosta isännälle uskollisesti omistautuneesta koirastahan on tehty ihan kiva elokuvakin, pääosassa Richard Gere. Kunnon nyyhkyleffa😊

Ihan kiva kun sovittu opashomma meni pieleen. Hauskempi seikkailla keskenään Google Mapsin kanssa.  Tuntui toimivan ihan hyvin. Päivän reitti oli suunnilleen seuraavanlainen Shibuya – Harajuku – Takeshita Street – Tokyo Plaza Jingumae – Cat Street – Shibuya ja taksilla Hanedan lentokentälle. Tuli koettu ihmispaljoutta, erikoisia leivonnaisia, paikallinen lounas, metroa, junaa jne. Eli oikein tehokas ja varsin mieleenpainuva ”layover” päivä Tokiossa. Itse temppelit ja muut isommat perinteiset nähtävyyden jäivät näkemättä koska nämä olisivat vaatineet kyytiä paikasta toiseen. Jääpähän jotain toisellekin kerralle, jos tänne joskus myöhemmin tulee eksyttyä. Aika mieleenpainuva oli Harajukun 3-ulotteinen valomainos. Hienosti tehty

Ensimmäinen merkki kotimaasta ilmestyi Hanedan lentokentällä. Tuttu Finnairin logo koneen kyljessä toivotti tervetulemaksi kohti kotimaata. Matka olikin harvinaisen suora, 13 tunnin lento suoraan Pohjoisnavan ylitse. Tästä tapahtuneesta saatiin jopa oma erillinen todistus. Nukkuessahan tuo ylitys meni, joten paha sanoa näkyikö Joulupukkia siellä missä sen uskotaan asuvan, vai Suomessako se sittenkin asuu? Tämä lienee ikuinen kulttuurillinen kysymys.