2.7.2023 Indonesia – Flores – Labuan Bajo ja Komodon alueen päiväretki

Saavuimme eilen tänne Labuan Bajoon Balilta. Lento tänne veden alaiseen paratiisiin kestää vain reilun tunnin. Majapaikaksemme oli valikoitunut lähellä satamaa oleva Bayview Garden. Oli oikein mukava ja hyvällä sijainnilla oleva majapaikka. Ja jos portaista tykkää niin täältä niitä löytyy takuuvarmasti. Ylemmissä asuinnoissa auringonlaskut näkyivät todella hienosti, alemmissa ei ehkä niin hienosti. Mutta harvempi tänne ihan vain auringonlaskujen takia tulee, sillä suurin osa on vain läpikulkumatkalla alueen resortteihin tai Komodon puiston retkille. Näin oli myös meidän osalta, sillä paikka oli tarkoituksella varattu vain kahdeksi yöksi koska halusimme nyt kolmannella kerralla täällä käydessämme käydä kokemassa päiväretki Komodon kansallispuiston parhaimpiin kohteisiin. Ensimmäisen kerran olemme olleet tällä alueella 2014 ja tällöin kohteena olivat Kanawa Island ja Komodo Resort. Valitettavasti ensimmäistä ei enää ole olemassa. Paikkahan oli luonnoltaan todella upea vaikka tällöin itse resortti olikin räjähtämispisteessä. Toisen kerran kävimme täällä 2019 ja tällöin pääkohteena oli Sudamala Resort. Mutta käydään nämä tämän kertaiset pääkohteet läpi hieman omina kokonaisuuksinaan.

Labuan Bajo

Eli idyllinen hyvin kompakti satamakaupunki Floresin alueen länsirannalla. Balilta pääsisi tänne suoraan myös paikallisella lautalla mutta lentokone on tietenkin se nopein ja ehdottomasti järkevin. Laivalla matkustaminen Indonesiassa on ihan eri tarina erikseen. Lyhyesti. Jos mahdollista välttää, kannattaa välttää. Auringonlaskujen osalta tämä kaupunki on oikein kiva. Ruokien osalta paikkaa hallitsevat italialaiset, tai ainakin ennen oli näin. En ole varma onko näin edelleen mutta jostakin syystä pizzaa ja pastaa tuntuu olevan paljon tarjolla. Lähettipalvelu Grap toimii täällä myös hyvin ja esim. ruuan tilaaminen suoraan hotellille on hyvin halpaa ja helppoa. Valikoimat ehkä vain suppeammat kuin muualla. Esimerkiksi meidän suosikki ruokaa intialaista ei Grapin kautta löytynyt☹

Muutama kuva kaupungista ja tunnelmista.

Komodo päiväretki  by Bintang Komodo Tours

Varasimme päiväretken alueen parhaimpiin kohteisiin Tripadvisor sivustolta. Täältä olimme löytäneet hyviä arvosteluja Bintang Komodo Toursista. Hinta n. 130 € / hlö ja kesto n. 11 tuntia. Käytännössä tämä tarkoitti noutoa hotellilta aamulla klo 05.30 ja paluuta iltapäivällä 16.00 aikoihin. Pitkä päivä tiedossa mutta jälkikäteen arvioituna ei niin paha mitä olisi voinut kuvitella. Yhtiö, jonka kautta tämän reissun varasimme, oli todella hyvä ja kaikki toimi hienosti. Ruuat ja juomat oli toimitettu heidän toimestaan, vene oli ihan ok ja sisälsi vessan. Mukana meitä oli 10 hlö. Juuri sopiva määrä että hälinä ei käy liian isoksi. Oppaat olivat tosi hyviä ja mukavia ja auttoivat kaikessa mahdollisessa. Esim. ottivat snorklaillessa Gopro kameran itselleen, sukelsivat syvälle pohjaan lähelle koralleja ja kaloja ja ottivat hyviä kuvia ja videoita. Eli valitettavasti taitavat tämän Komodo reissun parhaimmat vedenalaiset syvemmältä otetut kuvat olla ”jonkun” muun kuin itseni kuvaamia. Ai niin, parasta tällä yhtiöllä oli heidän ovela taktiikkansa verrattuna muihin yhtiöihin. Nämä lähtivät aamulla muita aikaisemmin sen takia että olisimme joka paikassa hieman muita edellä ja täten välttäisimme ne pahimmat ruuhkat. Kyllä, tämä taktiikka todellakin toimi.  Sisäänpääsy ym. maksut sisältyivät myös hintaan pois lukien pääsymaksu Komodon kansallispuistoon 400 000 IDR /hlö.

Pulau Padar (Padar = Island Indonesiaksi)

Ensimmäinen kohde heti aamulla oli ehkä se tämän alueen tunnetuin ja kuvatuin maisemakohde Pulau Padar. Kiipeäminen ylös oli tehty helpoksi mutta silti itse vielä joutui tekemään varsinaisen kiipeämistyön☹ Valmiista askelmista huolimatta reissu ylös on aika hikinen urakka mutta kannattava. Näkymä on hieno mutta sen ihailijoitakin on monia.  Kuvaa ilman muita ihmisiä on aika hankala saada. Droneakin täällä olisi voinut lennättää mutta tämä olisi vaatinut oman erillisen luvan joka olisi pitänyt hankkia 3 päivää aikaisemmin. Yritimme tätä kyllä saada mutta vkpäivien takia toimisto josta tämän luvan olisi saanut oli suljettu. Noh..ei silti jäänyt paljoa harmittamaan koska kaikki muut mahdolliset korvaavat kuvausvälineet olivat mukana. Hieno paikka ja varmaan vieläkin hienompi JOS auringonnousu tai sää ylipäätänsä osuu kohdilleen.

Pink Beach

Kuvat kertonevat mistä tällä rannalla on kysymys. Ihan perushieno ranta erikoisella harvinaisella värinsävyllä. Se värihän täällä on se pääasia, ei se itse ranta. Pinkin värin selitys on samanvärinen syvemmällä kasvava koralli, joka on kuollessaan sitten hienontunut merenvoimien takia ja lopulta virtojen mukana ajautunut yhdelle tietylle rannalle. Erikoinen luonnonilmiö. Onneksi olimme täälläkin ajoissa sillä lähtiessämme kohti seuraavaa paikkaa, ranta oli täyttynyt jo lukuisista muista veneistä. Veden allakin oli ihan ok snorklailu. Paljon pahempaakin on tullut monesti vastaavissa kohteissa vastaan.

Komodo Island and Dragons

Tämä varmaan on se suurin syy miksi kaikki tulevat tänne, eli lohikäärmeet tai tavallisemmin sanottuna isot liskot. Erikoisuus on siinä, että näitä saalistajia et tapaa missään muualla maailmassa kuin tällä alueella. Jos näihin haluaa helpommalla tavalla tutustua kannattaa avata telkkarista jokin luontokanava, niin melkoisella varmuudella jossakin vaiheessa tulee luontodokumentti näistä ”tyypeistä” täällä. Saarelle saavuttuamme huomasimme laiturin poikkeuksellisen suuren koon. Lopulta selvisikin että tänne saapuu suoraan isoja risteilyaluksia joten laiturinkin on oltava vastaavan kokoinen. Voi vain kuvitella mikä vilinä täällä on tämmöisen aluksen saavuttua. Nyt oli mukavan rauhallista, koska jälleen olimme muita isompia ryhmiä aikaisemmin täällä. Itse dragoneiden metsästystä varten täällä on eripituisia kiertoreittejä, joissa saa kulkea vain oppaiden kanssa. Halutessaan voi toki vain jäädä rannan ravintolaan istumaan ja odottamaan jospa kuuluisat liskot tulisivatkin suoraan näytille. Tällä kertaa asia oli juuri näin. Viidakkoreissu 2,5 km oli ajanhaaskausta koska KAIKKI näkemämme 7 liskoja makailivat ja elämöivät rannalla. Moni käy täällä näkemättä yhtään, joten tämän asian suhteen meillä taisi käydä hyvä onni. Lopulta lounas, jonka jälkeen matka jatkui kohti vetisempia olomuotoja.

Takamassar särkkä

Vene pudotti meidät keskelle ei mitään ja katosi paikalta. Voi asian noinkin ilmaista mutta todellisuudessa kävi hieman ystävällisemmin. Eli vene jätti meidät riutan reunalle virran vietäväksi ihan vapaaehtoisesti. Noin puolentunnin virrassa snorklailun jälkeen saavuimme keskellä merta olevan hiekkasärkän kohdalle jolle piti rantautua. Onneksi tällä hetkellä sattui aurinkokin sopivasti paistamaan. Valitettavasti vedessä ollessamme aurinko ei paistanut kunnolla. Näin ollen korallien värit eivät oikein päässet oikeuksiinsa niitä kuvattaessa. Hienon näköistä siellä silti oli vaikka joka asiasta ei nyt täydellistä valokuvaa tai videota saanutkaan. Oli erikoinen paikka keskellä merta.

Manta Point + jokin kilpikonnia täynnä oleva snorkkelointi paikka

Mantojen puhdistusasema. Kovasti koitimme niitä täällä metsästää mutta tällä kertaa jäi itseltäni näkemättä. Aina välillä tuli käsky hypätä veteen mutta omaksi epäonnekseni myöhästyin aina tai sitten hyppäsin väärään suuntaan tms. Onneksi muutama veneessä oleva onnistui näitä näkemään. Me olemme näitä otuksia kumminkin jo aikaisemminkin onnistuneet näkemään toisella puolella Indonesiaa Maratuan Kakaban saarella. Nyt tuli nähtyä vain hai sekä kaikkea muuta kivaa. Tämän jälkeen siirryimme vielä yhteen kohteeseen ihmettelemään kilpikonnia, joita riittikin joka suunnassa. Lopulta veneen nokka kohti Labuan Bajoa jossa olimmekin hieman ennen neljää. Oli pitkä mutta uskomattoman antoisa päivä. Uni maittoi illalla mutta mieltä myös samalla jännitti seuraavan aamun siirtyminen uuteen kohteeseen, tällä kertaa pidemmäksi aikaa, 5 yöksi.