Berliini 18-24.2.2023

Hiihtoloma ja sehän tarkoitti pitkästä aikaa taas lomamatkaa jonnekin. Tosin eihän siitä ole pitkä aika, kun juuri Aasian lämmöstä palasimme kylmään Suomeen, mutta koska nyt hiihtolomalle osui kerran elämässä tapahtuma, 50v synttärit, niin olihan sitä keksittävä jotain pientä matkankohdetta. Näin ollen kohteeksi valikoituikin aika nopealla päätökselle Berliini. Jotain uutta missä ei olla aikaisemmin käyty, ja silti niin lähellä olevaa.

Suorat Finnairin lennot kestivät kohteeseen vain puolitoista tuntia. Majapaikaksi valikoitui Alexanderplatsilla oleva Radisson Park Inn hotelli ja sieltä sisältä Sky Suiten kulmasviitti. Olimme erikseen toivoneet huonetta näkymällä Alexanderplatsille. Toive toteutui ja huoneeksi oli valikoitunut 37-01 joka tarkoitti suoraan näkymää 110m korkeudesta Alexanderplatsin alueelle sekä vastapäätä olevalla televisiotornille. Näin ollen tällä reissulla ei tarvinnut enempää etsiä näköalatasanteita tms. sillä omasta huoneesta ja vieläpä suoraan sängystä oli taatusti ne mukavimmat ja helpoimmat näkymät kaupungille.

Hotellissa on yli 1000 huonetta mutta tämän 37 kerroksen alue elää omaa elämäänsä. Kerroksesta löytyy oma lounge-alue jossa voit syödä aamiaisen aina klo 11.00 asti omassa rauhassa sekä napsia päivällä pikkujuttuja pahimpaan nälkään. Ensimmäisenä aamuna tänne aikaiseen saavuttaessamme tosin testasimme alhaalla olevan normaaliravintolan erillisellä rahalla a 24€. Aika suolaisen tuntuinen hinta mutta valikoimakin oli todella hyvä. Eli loppujen lopuksi ihan sama kummassa syöt, nälkäiseksi et jää.

Sää on ollut aika vaihteleva. Toppatakki ei ole ollut yhtään liikaa täällä. Tuulet ovat olleet välillä aika kovia, varsinkin maanantaina. Aikamoinen tuulen ujellus kävi ylhäällä huoneen kulmissa. Tähän mennessä ollut melkein kaikkea mahdollista, sadetta, aurinkoa, tuulta, myrskyä mutta silti mikään näistä ei ole muodostunut ongelmaksi. Mutta ehkä tänne tultaessa kannattaa varautua kaikkeen mahdolliseen tähän aikaan vuodesta.

Päivät ovat pitkälti menneet perinteisten nähtävyyksien tutkimiseen ja kaupungista jonkinlaisen käsityksen saamisen yrittämiseksi. Liikkuminen täällä on aika helppoa, vaikka kaupungin karttasovellukset eivät ole yhtä hyviä kuin muualla. Kyllä niillä silti perille pääsee, välillä pienen harhailun kautta. Kannattaa silti hankkia 36 € hintainen 7-päivän liikkumispassi. Tällä voit vapaasti ajelle viikon ajan missä vain AB-vyöhykkeillä ilman pelkoa tarkastajista. Niitä tuli meillekin vastaan

Mitä kaikkea tulikaan nähtyä tässä kaupungissa nähtyä? Historiasta kiinnostuneelle löytyy paljon kohteita. Ensimmäisenä päivänä tutustuttiin lähinnä tähän Alexanderplatsin aukion ympärillä oleviin kohteisiin. Toisena uskaltauduimme jo hieman pidemmälle, Brandenburgin portille.

Juutalaisten muistomerkkialueelle,

Hitlerin bunkkerin sijaintipaikalle,

Charlien Checkpointille.

sekä Mitten alueen sivukujille,

unohtamatta eläintarhan aluetta sekä siellä olevaa Kurfürstendammin shoppauskatua.

Paljon kauppoja mutta vaikea tuntui olevan löytää mitään ihmeellisempää kotiin. Tämän päivän reissu päättyi ylempänä kuvassa olevaan Monkey Baariin Bikini Mallin yläkertaan. Taisi olla muuten Berliinin ensimmäinen ns. ostoskeskus silloin aikoja ennen meitä. Itse paikasta on hyvät näkymät suoraan Berliinin eläintarhaan, joka tuntui tähän vuoden aikaan olevan hyvinkin tyhjän näköinen. Ei näkynyt eläimiä mutta drinkit baarissa olivat törkyhintaiset. Mutta silti ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.

Paluu hotellille otti n. 15 min junalla, kun puolestaan tänne tulo otti puolitoista tuntia. Meni hieman harhailuksi. Päädyimme Tramin päätevarikolle, jossa meidät heitettiin ulos. Lähin vaihtoehto oli kävellä päärautieasemalla (Hauptbahnhof) ja ottaa bussi kohteeseen. Tämänkin kanssa meni hieman kierrellessä, mutta lopulta vielä yhden vaihdon jälkeen päädyimme perille. Tulipahan nähtyä maisemia matkalla.

Muuten päivät meni pitkälti ostoskeskuksia kierrellessä, katujen varsia ihmetellessä ja kävellessä eri paikoissa. East Side Gallery oli yksi pakollisista kohteista, joka olikin ihan mielenkiintoinen. Katutaidetta parhaimmillaan.

Lyhyesti sanottuna erittäin hyvä reissu. Kaupunki on hyvin erilainen verrattuna moneen muuhun Euroopan vastaavaan kaupunkiin. Kyllähän sitä Berliiniä olisi ennen sotia voinut verrata esim. Pariisiin mutta kaupungin tuhoutumisen takia kaikki on jälkikäteen rakennettu kaavamaiseen muotoon. Vanhempiin kaupunkeihin kuuluvien pikkukujien puuttumisen huomaa kyllä hyvin, tosin tämä puute ei silti jätä Berliiniä muita huonommaksi.