Madrid 17.10.2023 – Malasana – Plaza de Espana – C. Gran Via – Chueca ja kaikkea muuta sekalaista..

Tämä päivä piti ottaa hieman rauhallisemmin koska edellisten päivien kierrokset olivat selvästi verottaneet voimia jonkin verran. Loppujen lopuksi kilometreissä laskettuna ei tule paljoa näissä kaupungeissa käveltyä, mutta se HIDAS lonniminen tuntuu tappavan voimat jaloista. Hyvin kyllä muuten jaksaa käydä tekemässä pitkiäkin lenkkejä mutta näissä se vauhti on ripeää, ei etanamaisen hidasta kaupasta toiseen matelemista.

Sää vaikutti jälleen hyvälle, joten ei muuta kuin kamat päälle ja kohti Malasanan aluetta, joka oli heti tässä meidän majapaikkamme pohjoispuolella. Täytyy myöhemmin tulla tänne ihan yksin käymään Madridin historia museossa ja Romantiikan museossa (National Museum of Romanticism). Keskittyy ihan tiettyyn historialliseen ”aikakauteen”, ei siihen rompsuiluun mikä kenties ensimmäisenä voisi tulla mieleen. Mutta kait sillekin teemalle jostain löytyy jokin museo. Itse Malasanan alue on täynnä Vintage-kauppoja sekä kaikenlaisia erilaisia taiteellisia erikoisuuksia, yleensä kylläkin graffitivedoksia ovissa ja ikkunoissa jne. Mutta nämäkin tuovat mukavasti eloa ja piristystä harmaaseen katukuvaan. Olisipa näitä meillä Suomessa enemmän!

Espanjan kieli ei valitettavasti ole meillä kummallakaan millään tavoin hallinnassa, mutta silti täällä pärjää. Sivualueilla tuntuu englannin kieli olevan hieman huonosti paikallisilla hallussa. Tämä on taas sellainen maa, jossa kaikki televisio-ohjelmat on dubattu. Näin ollen kaikilla ei ole englannin kieli niin hallinnassa kuin kenties muulla maailmassa. Onneksi elekieli toimii, sormilla voi aina näyttää mitä haluaa. Ja jos jotain ei ymmärrä niin puhelimesta löytyy hyvä sovellus, joka kääntää valokuvassa olevan espanjan kielen hienosti englanniksi. Toki ”pienillä” käännöskielen virhekukkasilla, mutta silti lopputuloksesta saa aika hyvän käsityksen mistä oli kyse.

Päivän kierroksen päätteeksi toinen meistä jäi kiertelemään kauppoja Gran Vialle, minä lähdin yksin Chuecan alueelle. Päivällä näyttää aika pliisulta mutta tämä antaa ehkä hieman väärän kuvan. Illalla alue ja sen paikat heräävät eloon. LGBT tai LGBTQ marssivat esiin ja laittavat tunnelman kattoon 😉

Lopuksi pikainen piipahdus naapurissa olevalle Mercado San Antón ruokatorille. Kämpille lähti iltapalaksi leipien päälle ilmakuivattua kinkkua mallia ”Jamon Iberico de Bellora”. Aika arvokasta kamaa, 12,95€ / 100g. Vaikutti (ja olikin) ihan suussa sulavaa tavaraa ja näitä olisi kiva saada tuotua Suomeen mutta kuinkahan ne mahtavat kestää kuljetusta? Jos suora lento takaisin reilu 4 tuntia niin luulisi kestävän! Mutta jos laukut taas katoavat niin samalla voi heittää kinkuille hyvästit. Vielä on monta päivää aikaa miettiä ottaako riskin vai ei….

Lopuksi vielä kuva mitä pohjatyötä tulee aina tehtyä kun lähdemme uuteen paikkaan. Reissuissahan hauskinta on se tutkimustyö tulevasta kohteesta. Aina yrittää parhaansa mukaan saada jonkinlaista käsitystä mitä on missäkin jne. Ei nyt kumminkaan liikaa stressausta asioiden suhteen koska aina jotain jää näkemättä. Mutta mukavan se on yrittää saada uudesta paikasta jotain mielikuvaa. Madrid on vaikuttanut erittäin kivalta. Jännä silti huomata että kuinka erilaisia eri kaupungit todellisuudessaan ovat. Joka paikasta löytyy kumminkin ne samat tietyt asiat, vanhat kaupungit, outojen alueet, shoppausalueet, historialliset kohteet jne. mutta silti kaikki ovat ihan erilaisia.