19.10.2021 – Kairo – Kaikki herkut yhdessä päivässä

19.10 – Kairo. Yksi unelmista tuli tänään toteen, pyramidit. Mutta ennen kuin tämä tapahtui, piti toimia seuraavalla tavalla.

Aamulla herätys klo 02.00 ja nouto hotellilta lentokentälle klo 03.00. Lento lähti 06.00 ja kesti vajaan tunnin. Vaihtoehtona autolla 5 tuntia. Kairon kentällä oli matkatoimiston opas vastassa. Illalla olimme takaisin hotellilla n. 20.00. Toki tämä vaihtoehto oli ”hieman” kalliimpi kuin saman olisi tehnyt omatoimisesti esim. autolla (5 tuntia yhteen suuntaan) tai vielä halvemmalla eli bussilla.

Ajatus oli nukkua pikaisesti lennolla mutta sehän laskeutui ennen kuin moista ehti edes ajatalla. Eli oli nopea lento. Perillä odotti tilattu opas jonka piti olla koulutukseltaan egyptologi, joten oletettiin että joku tietäisi kerrankin jostain jotakin. Ja kyllä tiesikin. Harvoin tulee jotain suositeltua mutta tällä kertaa pitää ihan erikseen mainita ja suositella Egypt Tours Portal ja Essam Elsayed.

Kierros aloitettiin heti suoraan tärkeimmästä eli pyramideiltä. Ajoitus oli todella hyvä sillä aikaisin aamulla paikalla oli vain muutamia meidän lisäksi. Pääsymaksut oli maksettu järjestäjän toimesta joten ei muuta kuin suoraan sisälle Khufun rakennuttamaan jättimäiseen kivikasaan. Kapeat olivat käytävät mutta onneksi ei ollut ruuhkaa. Saimme molemmat rauhassa kavuta kapeat portaat ylös, paikkaan jossa ei käytännössä ollut mitään ihmeellisempää. Tämä toki oli tiedossa mutta tärkeämpää olikin kaikki muu. Seuraavaksi Panorama paikalle johon pääsisi myös järjestetyllä kameliratsastuksella. Autolla oli huomattavasti helpompaa. Pakollisten kuvien jälkeen (joka suuntaan ja kaikilla kuvakulmilla) ihmettelemään naapurissa olevaa Sfinksiä. Erikoisiahan nämä näkymät olivat meille pohjoisen ihmisille. Silloin kuin täällä on tapahtunut, meillä Suomessahan ei todellakaan tapahtunut mitään. Kehitystaso ollut hieman erilaista noina aikoina.

Seuraavaksi matka jatkui museolle. Suurin osa tavaroista oli siirretty jo uuteen museoon mutta onneksi parhaimmat oli jätetty paikalleen kuten Tutankhamonin kuolinmaski sekä muut haudasta löytyneet merkittävimmät esineet. Harmi että näitä ei saanut valokuvata.  Nähtävää oli silti paljon. Jos jotain tiettyä ei löydy täältä, löytynee se joko Lontoosta tai Pariisista. Hyvin monet esineet olivat tuttuja opiskeluajan tenttimateriaaleista ja kirjoista. Nyt harmitti, että ei tullut yliopistoaikoina otettua yhtään tarjolla olevia Egyptin historian tai hieroglyfien kurssia. Tiedä vaikka sitä kautta olisi elämä johdattanut tänne kaivelemaan vielä kätkössä olevia aarteita, joita on edelleen paljon hiekan alla kätkössä. Nyt ajatellen onneksi ei silti näin käynyt.

Päivä päättyi oppaan toimesta Khan el-Khalilin kapeille kauppakujille. Ennen lopullista kierrosta syömään ja paikallisesta katuravintolasta löytyikin Egyptiläinen pannukakkua (pancake). Ei ihan se perinteinen versio mikä aluksi tulee mieleen vaan tämä koostui rapean filotaikinan väliin laitetusta shawarmakanasta, juustosta, mausteista ja kasviksista.. Oli älyttömän hyvää. Lopulta lyhyt lento takaisin Hurghadaan, kuski poimi kyytiin ja kuljetti meidät takaisin hotellille. Ajoitus oli hyvä sillä illallinen oli juuri tarjolla. Tämän jälkeen muutama napatanssiesitys ulkoravintolassa.

Oli hyvä päivä. Tulipahan nähtyä jotain uutta eikä pelkästään maattua altaalla. Nyt voi loppupäivät pyhittää tälle toimelle ihan hyvällä omalla tunnolla.

Muutamia kuvia päivästä.

2 kpl
Löytyy näitä pyramidejä lisääkin
Ei voi muuta kuin ihmetellä että miten tämä kaikki on laitettu kasaan. Ja vielä ilman nykyaikaisia rakennusvälineitä tai nostureita. Ennen ilmeisesti osattiin tehdä sellaista joka kestää pidemmälle kuin seuraavalle sukupolvelle.
Muutamia korjauspaikkauksia voisi ehkä tehdä. Puuttuvat palaset eivät ilmeisesti ole ns. kantavia osia rakennelmassa.
Sisäänkäynti alemmasta aukosta. Ryöstäjien tekemä aukko joka yhtyy hetken päästä itse sisällä oleviin alkuperäisiin käytäviin.
Kuulostaa uskomattomalta mutta pyramidien kivethän ovat alunperin vanhaa merenpohjaa, Korallikasvustojen aukot näkyvät hyvin itse kivissä.
Tuonne tekisi mieli mutta valitettavasti ei mahdollista meille turisteille. Sen sijaan, että jatkaisi ylös, olisi pääsy mahdollista myös alempiin kerroksiin, Johtaa kuulemma todella alas ja pohjalta löytyisi syvä kaivanto jonka pohja on kuulemma n. 30 m itse pyramidin maantason alapuolella. Kukaan ei edelleenkään tiedä mikä on ollut tämän tarkoitus. Ehkä itse rakentajilla tai suunnittelijoilla silti ollut jokin käsitys?
Temppelin rauniot heti Sfinksin takana. Tänne taisi James Bondikin livahtaa ”Rautahammasta” pakoon (Roger Moore) elokuvassa ” The Spy Who Loved Me” vuodelta 1977
Uusi museo. Muumiot siirretty tänne uuteen lepopaikkaan . Ei vielä avoinna isolle yleisölle.
Taittuisi se matka näinkin..
Näkymiä pyramideiltä Kairon suuntaan.
Narmerin seremoniapaletti. Vanhin olemassa oleva todiste Ylä- ja Ala-Egyptin yhdistymisestä n. 3000 ekr. Mikähän oli taiteen taso tuohon aikaan Suomen alueella?
Hienosti ovat värit vuosien aikoina säilyneet.
Istuva kirjuri. Tuttu monista historiankirjoista. Kieltämättä aika hieno ja varsin eläväisen näköinen paikan päällä nähtynä.
Khufu – Ainoa kuva Khufun pyramidin rakennuttajasta mitä on löytynyt. Pieni figuuri – iso jälkeen jäänyt aikaansaannos. Sama missä kävimme sisällä.
Tutankhamonin haudan sisältä. Rakennettu pienissä osissa, koottu kasaan sisälle kantamisen jälkeen. Hieman kuin entisaikojen Ikea-tyyliin.
Tutankhamonin sandaalit. Ei ole muoti loppujen lopuksi hirveän paljoa muuttunut vuosien varrella (tuhansien)
Sargofagin kanteen piirretty miltä sisällä oleva on näyttänyt. Ei meillä Suomessa oleva tapa. Pariisissa löytyy hautausmaita joissa hautakiveen laitettu haudatun kuva. Tuntuu erikoiselta tavalta mutta maassa maan tavalla.
Tutankhamonin isoisä. Yllättävän pieniä nämä tämän ajan ihmiset ovat olleet vaikka asemat yhteiskunnassa ovat olleet varsin suuria
Lopulta ”kotiin”